Image

Εξοικονόμηση Καυσίμων στο Αυτοκίνητο

 

Εξοικονομώ καύσιμα – παράγω λιγότερο CO2 

Η Οικονομική, Οικολογική και Ασφαλής Οδήγηση, είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνεπώς  στη μείωση των εκπομπών CO2, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό της ηχορύπανσης και των τροχαίων ατυχημάτων. 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή (ECCP) του 2001, υπολογίζει πως το δυναμικό αποφυγής έκλυσης CO2 με την εκπαίδευση των οδηγών στην οικονομική οδήγηση, ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια τόνους CO2 μέχρι το 2010 ή αλλιώς όσες είναι οι ετήσιες εκπομπές COαπό 15 εκατομμύρια οχήματα.

Οι 12 κανόνες της Οικονομικής, Οικολογικής και Ασφαλούς Οδήγησης για την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος: 

1. Όταν επιταχύνω αλλάζω σχέση μετάδοσης (ταχύτητα) όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλάζοντας σχέση μετάδοσης (ταχύτητα) προς τις μεγαλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις 2000 με 2500 στροφές,  π.χ. από 2η σε 3η, από 3η σε 4η κ.λπ. μέχρι την μεγαλύτερη σχέση, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, εξοικονομούμε καύσιμο. 

2. Οδηγώ σε λογική και σταθερή ταχύτητα. Οι υψηλές ταχύτητες συνεπάγονται μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης, χωρίς άσκοπες επιταχύνσεις, αλλαγές ταχυτήτων και φρεναρίσματα, εξοικονομεί καύσιμο και μειώνει τις εκπομπές CO2

3. Προβλέπω τις συνθήκες κυκλοφορίας. Όταν οδηγούμε, παρατηρούμε όσο πιο μακριά μπροστά μπορούμε, ώστε να είμαστε σε θέση να προβλέπουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω μας και να ενεργούμε κατάλληλα και έγκαιρα.

4. Επιβραδύνω ομαλά. Όταν χρειάζεται να μειώσω ταχύτητα ή να σταματήσω, επιβραδύνω ομαλά το όχημα αφήνοντας εγκαίρως το γκάζι και ταυτόχρονα έχω επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο.

5. Σβήνω τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις. Σβήνουμε τον κινητήρα όταν χρειάζεται να σταματήσουμε το όχημά μας για σύντομο χρονικό διάστημα (περισσότερο από ένα λεπτό), π.χ. όταν περιμένουμε σε ένα φανάρι ή όταν είμαστε ακινητοποιημένοι λόγω της κυκλοφορίας. 

6. Ελέγχω την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.

7. Κάνω σωστή και τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου μου. Τα καλά συντηρημένα οχήματα λειτουργούν πιο αποδοτικά και εκπέμπουν λιγότερο CO2.

8. Aποφεύγω τη μεταφορά περιττών φορτίων. Ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την μέση κατανάλωση καυσίμου ενός οχήματος είναι το βάρος του. Ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας βάρους 1.500 kg, με ένα επιπλέον φορτίο 100 kg καταναλώνει περίπου 6,7% περισσότερη ποσότητα καυσίμου. 

9. Αποφεύγω τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων, τη χρήση σχαρών οροφής και την τοποθέτηση αεροτομών. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμων είναι η αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος. Κάθε πρόσθετο μέρος ή εξάρτημα που τοποθετείται στο βασικό όχημα, όπως αεροτομές, σχάρες ή μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κ.λπ., προκαλεί μεγάλη αύξηση στην αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος και συνεπώς μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου. Τα ανοιχτά παράθυρα σε ένα αυτοκίνητο δημιουργούν πρόσθετα ρεύματα αέρα που αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Μια σχάρα ή μπαγκαζίερα οροφής με ταχύτητα του οχήματος τα 120 km/h αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 20%.

10. Κάνω συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μη ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου. Σε γενικές γραμμές, με τη χρήση του κλιματιστικού η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές COαυξάνονται 10% κατά μέσο όρο. 

11. Ξεκινώ αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα. Στα σύγχρονα αυτικίνητα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το γκάζι κατά την εκκίνηση του κινητήρα και επίσης μπορείτε να ξεκινάτε αμέσως χωρίς προθέρμανση.

12. Μοιράζομαι το αυτοκίνητό μου για μετάβαση στην εργασία. Αν είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους συναδέλφους γι’ αυτό το σκοπό, συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος  TREATISE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, www.treatise.eu.com και στις ιστοσελίδες  www.ecodriving.gr,  www.savemorethanfuel.eu .

Υπολογιστής CO2 για τις μεταφορές

Χρησιμοποιείστε τον Υπολογιστή CO2www.co2calc.co.uk  για να δείτε πόσο CO2 εκλύεται στις μετακινήσεις σας χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα μεταφοράς.

textsizePrintSend to Friend